Parochiepraet september 2013

Volop actie(24 juni)

Maandag 24 juni volop activiteiten in de pastorie. Om half acht vergadert de Zonnebloem in de zaal en The Young Voices repeteren in de kerk. Monique  Klaver stencilt het Bereik van juli/augustus en Bert Rotteveel houdt zich bezig met tuinwerkzaamheden. Allemaal vrijwilligers op één avond bezig voor onze parochiegemeenschap. Dit wilden wij even kwijt…

Mandorla (25 juni)
In Bereik van december hebben we gevraagd om hulp bij het herstel van onze Mandorla (Mariakrans) in de kerk. Kerkgangers hebben het eindresultaat inmiddels kunnen zien. Irene Kramer heeft een nieuwe rosette gemaakt en Gert-Jan Hopman heeft de gebroken stralen op kundige wijze hersteld. Onze mandorla straalt weer compleet en het is toch prachtig dat twee mensen uit Burgerbrug dit belangeloos hebben gedaan. Onze dank.

Inzegening kerkhof (13 juli)
Pastoor Hulsebosch heeft na de weekendviering van 13 juli a.s. het gerenoveerde kerkhof ingezegend. Vanaf het nieuwe aangelegde voetpad heeft hij het kerkhof – in het bijzijn van de kerkgangers – gewijd. Het was een liturgische handeling aan het eind van het vele werk dat door tal van vrijwilligers is gedaan. De dag daarvoor heeft Willem Kramer nog het kruis aan de urnenmuur opnieuw geschilderd en heeft hij beloofd om te kijken of het mogelijk is het mooie toegangshek van het kerkhof over de volle breedte uit te breiden. Als dat zou lukken dan zou dat prachtig zijn. In de afgelopen weken hebben wij tal van bezoekers gesproken, die eigenlijk allemaal opgetogen waren over het nieuwe aanzien van ons kerkhof. Iedereen ervaart dat het kerkhof niet alleen groter en toegankelijker is, maar dat het ook veel lichter en vriendelijker is geworden.

Acolieten (15 juli)
Een paar maanden geleden gaf pastoor Hulsebosch aan om de oudere misdienaars tot acoliet te bevorderen. Een nieuwe uitdaging voor de misdienaars die inderdaad qua leeftijd acoliet kunnen worden met de  daarbij behorende taken.  Vier misdienaars voor de parochie Burgerbrug  komen in aanmerking om acoliet te worden. Te weten Pieter Rijsdijk, Jos Ruijter, Quirien Raat en Rick van Schie. Na een telefoontje met de vier mannen en de vraag of zij hier wat voor voelden leek het hun wel wat.  Rick kwam na een paar dagen even nader informeren wat het al zo inhoudt. Hij ging er nog eens over na denken en zag er toch van af, maar wilde wel af en toe het gras maaien in de voortuin van de pastorie.  Maandag 15 juli was het zover. Pastoor Hulsebosch gaat met Pieter, Jos en Quirien rond de tafel in de zaal van de pastorie. René is op uitnodiging van Pastoor ook aangeschoven.  Pastoor heet de jongens welkom en zegt eerst wat theorieles te geven. Hij loopt naar het schoolbord pakt de pen en schrijft de eerste vraag op wat is een acoliet?  Nou, eh ja een oudere misdienaar?  Diaken? Nee, een acoliet is een volgeling, zegt pastoor.  Daarna wordt er geoefend in de kerk. Het is geweldig hoe serieus en aandachtig de jongens naar de aanwijzingen van de pastoor luisteren en oefenen met het ingewikkelde wierookvat met zijn kettingen en ringen. Maar na een uurtje oefenen, zijn ze al echte volgelingen geworden en mogen zij van pastoor als acoliet optreden. Bij de vieringen van de Hoogfeesten zullen zij dan ook het wierookvat gaan hanteren. Inmiddels is u misschien opgevallen dat onder de consecratie de ciborie door de acoliet uit het tabernakel op het altaar wordt gezet. Ook staan de acolieten en misdienaars  onder de consecratie aan de zijkant van het altaar.

Nieuwe misdienaars (juli)
Wanneer u dit artikel leest kan het zijn dat u een nieuwe misdienaar aan het “werk “heeft gezien. In juli en augustus zijn een tweetal  misdienaars  opgeleid te weten Kees Hoogendijk en Sofie van Straten. Door het vertrek van Rick van Schie en Myrthe Kooiman blijft het aantal misdienaars gelijk.  Anouk Volkers heeft geholpen met opleiden,  immers zij is al een aantal jaren bekend met het misdienen.  Sofie vond het in het begin wel erg spannend.  Maar het stelde haar gerust dat er altijd twee misdienaars zijn.  En Pastoor helpt een handje waar het nodig is.  Wanneer Sofie het schellen oefent, vindt ze de ene schel wel erg zwaar.  Kees vindt de gong erg interessant  waar je bij het begin van de viering op mag slaan. Het viel Kees op dat de gong aan de onderkant een mooie klank geeft.  Iedereen in de kerk gaat dan staan.  Aan het einde van de mis mag de andere misdienaar aan de bel trekken en dan gaan de mensen naar huis.  De afspraak van wie wat doet, zegt Anouk, maak je met elkaar voor de dienst begint.

Parochiezaal (14 aug)
De verlichting van onze zaal is eigenlijk niet erg passend. In de voorzijde van de zaal hangt een mooie koperen kroonluchter, terwijl de achterzijde van onze zaal het moet doen met een functionele tl-lamp. Prima licht daar niet van, maar het kan wel allemaal wat stijlvoller voor onze pastorie. Enkele maanden geleden hebben wij onze slag geslagen door aankoop van een mooie hanglamp voor onze parochiezaal. Kopen is één ding, maar ophangen is een ander verhaal. Gelukkig hebben wij Johan Blankendaal bereid gevonden om de nieuwe lamp, die wel zo’n 30 kilo weegt in de zaal op te hangen.  Hij heeft zorgvuldig gekeken of het houtwerk onder de plafondplaten wel sterk genoeg is om deze zware lamp te dragen. Dat was in orde. Aan een zware (schommel) haak is toen de lamp bevestigd en ’s avonds hebben wij nog nagegaan welke lampjes er in moesten.

Toen de lamp in volle glorie hing, zag Johan nog dat er een onderdeel aan de onderkant van de lamp miste. Dankzij zijn oplettendheid  hebben wij dit gemis nog de volgende dag kunnen herstellen, zodat de lamp nu kompleet is. Ook de witte boekenkast, die zijn beste tijd heeft gehad, hebben wij door een andere kast vervangen.

Elise & René Koks

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.